CENTAR ZA PRUŽANJE USLUGA U ZAJEDNICI VRBINA SISAK

Logo 3 150

BERBA JABUKA U LUDINI

Dana 27. rujna 2019. godine, uputili smo se po prekrasnom sunčanom danu u berbu jabuka. U Ludini nas je ispred Udruge voćara i vinogradara Moslavine, dočekao predsjednik Udruge gospodin Marijan Gašparec te nam je objasnio proces čuvanja i skladištenja jabuka u Fito hladnjači. Saznali smo da je svaka četvrta jabuka proizvedena u Hrvatskoj, potekla upravo iz Ludine.

U ogromnoj hladnjači na niskim temperaturama širio se miris jabuka, vidjeli smo naslagane plastične sanduke u koje stane 300 kg jabuka. Gospodin Marijan nas je u ime Udruge darovao s jabukama i finim sokovima od jabuka na čemu mu od srca zahvaljujemo.  Potom smo se u pratnji gospodina Marijana uputili na područje Katoličkog Selišća gdje su nepregledne površine zasađene jabukama. Crveni i žuti plodovi smiješili su nam se sa svakog stabla.

U svom ekološkom voćnjaku dočekao nas je gospodin Igor Faltis koji nam je omogućio berbu jabuka u svom voćnjaku. Svi smo dobili kape s logom Udruge te smo kao pravi berači zdušno prionuli branju jabuka, birajući uvijek onu ljepšu i veću. Gospodin Igor naučio nas je kako brati jabuke, a da pri tome ne oštetimo peteljku. Veliki izazov bio nam je gledati u prostranstvo voćnjaka koji je smješten na 300 hektara površine.

Uz jabuke što smo ih sami nabrali, gospodin Faltis poklonio nam je još jabuka te smo s prepunim gepekom krenuli put Doma.

Po dolasku u Dom, odmah smo prionuli ribanju jabuka te se ubrzo kuhinjom proširio miris pečene štrudle i pite od jabuka koje su nam izradili naši „Mali kuhari“ s odgajateljicama i tetom kuharicom.

Zahvaljujemo Udruzi voćara i vinogradara, gospodinu Marijanu Gašparcu i gospodinu Igoru Faltisu koji su odvojili svoje vrijeme, darovali nas jabukama i sokovima te nam omogućili lijepi izlet u prirodu.

Što su djeca rekla o izletu:

„Najviše mi se sviđalo kako je u Fito hladnjači hladno“- rekla je M.

„ Nikad nisam bio u berbi jabuka i sviđa mi se što sam naučio kako se beru jabuke bez da im se slomi petiljka“ rekao je A.

„Jako mi je fin sok od jabuka“ – kaže T.

„Prelijep mi je bio veliki voćar i nisam znao s kojeg stabla da berem jabuke“ – kaže A.

Podijelite obavijest

Zahvaljujemo na poruci. Kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku!

Skip to content